Jezte duhu!

Jak lze této pobídce rozumět? Velice jednoduše. Naše strava by měla být co nejpestřejší. Nejen co se týče pestrosti všech skupin potravin, které jsme schopni, jako živočišný druh, sníst. Konkrétně: obiloviny, luštěniny, zeleninu, ovoce, ořechy a semena, houby, mléčné výrobky, vejce, maso, koření a různá ochucovadla, ale také pestrost v každé jednotlivé skupině potravin. Nyní mám na mysli převážně pestrost a barevnost stravy rostlinné, která obsahuje specifické látky, zvané fytoživiny neboli fytonutrienty.

Jsou to sloučeniny, přirozeně se vyskytující v rostlinách. Chrání je proti invazi virů, hub, hmyzu i škodlivému působení vnějšího prostředí a díky nim jsou schopné přežít. Přestože fytoživiny nepatří do skupiny vitamínů ani minerálů, jsou pro naše zdraví prospěšné, příznivě působícími účinky na náš organismus. Jsou to např. antioxidační, antivirové, antibakteriální účinky, omezují zánětlivé procesy v organismu, snižují aterosklerotická onemocnění srdce, snižují krevní tlak, podporují imunitní systém a mohou organismu pomoci zbavit se karcinogenních látek. 

Jak je poznáme?

Fytonutrienty mají různé zabarvení, např. červená barva rajčat, jahod, třešní, modrá barva borůvek, zelená barva špenátu, salátu či brokolice nebo mají různou vůni, např. česnek, křen, cibule a mají různé účinky. Bohatým zdrojem jsou především barevné ovoce a zelenina, ale také celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena a různé druhy koření. Podle chemického složení se fytonutrienty dělí do několika tříd, uvedu pouze pár důležitých zástupců.

Karotenoidy

Do této skupiny patří přes 600 karotenoidů, každý z nich má jiné přínosy. Vyznačují se žlutou, oranžovou a červenou barvou. Nachází se např. v mrkvi, melounech, rajčatech, paprikách, pomerančích, batátech. Mají antioxidační účinky, podporují funkci imunitního systému, jsou prospěšné pro pokožku a zrak, snižují riziko rakoviny a kardiovaskulárního onemocnění.

Flavonoidy

Mají antioxidační účinek, jsou spojeny s dlouhověkostí, snižují riziko rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Zdrojem jsou např. brokolice, kapusta, pórek, zelí, rajčata, čaj, čokoláda, červené víno, jablka, citrony, petržel, mrkev, pohanka, zázvor, cibule.

Resveratrol

Příznivě působí proti poklesu kognitivních funkcí, má antioxidační a protizánětlivé účinky, snižuje riziko cévního onemocnění. Nachází se v bobulích červené až fialové barvy a v červeném víně. Vysoká koncentrace je ve slupce hroznového vína, ale také v borůvkách, brusinkách a kakau.  

Lignany

Vykazují hormonálně regulační účinek, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Studie ukazují pozitivní výsledky týkající se rakoviny vaječníků a dělohy. Zdrojem lignanů jsou především olejnaté obiloviny, jako jsou lněná semínka, sezam, ale také mák, žito, ovesné otruby. Ze zástupců ovoce a zeleniny jsou to meruňky, jahody, kapusta, brokolice.

Inositol

Ovlivňuje metabolismus vápníku a rovnováhu mezi zinkem a mědí v mozku, též pomáhá obnovit pravidelný menstruační cyklus. Bohatým zdrojem inositolu jsou ořechy, citrusové plody, luštěniny, celozrnné obiloviny, kvasnice, pšeničné klíčky.

Saponiny

Mají antibakteriální, antivirové, protiplíšňové, protizánětlivé, močopudné a vykašlávací účinky. Stimulují sekreci žaludečních šťáv, zlepšují trávení tuků. Zdrojem saponinů jsou olivy, sója, aloe vera, ženšen.

Fytosteroly

Z výzkumů vyplývá, že mohou chránit organismus před rakovinou prsu, tlustého střeva a prostaty. Nejvyšší obsah fytosterolů je v rostlinách bohatých na tuky. Jsou to dýňová, sezamová, slunečnicová semínka a panenský sójový olej. 

Shrnutí

Ač je uvedený výčet přínosných vlastností fytonurientů pouze orientační, jasně vyplývá, že naše strava by měla být co nejpestřejší a také co nejbarevnější. Jezte hodně zeleniny a ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy, semena, lisované zeleninové a ovocké šťávy, včetně kvalitních doplňků stravy. Zkrátka, JEZTE DUHU! 🙂

,,Provázím ženy na cestě proměny za lepším Já. Podporuji je při změně stravovacích a pohybových návyků, směřujících k psychické vyrovnanosti a spokojenosti s vlastním tělem." Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře
  1. Vladimír Nahálka napsal:

    Souhlasím, jíst pestře ale nespoléhat na nějaké zázraky. Jíst s „mírou“ a nepřehánět to.
    Vladimír.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů