Co by každá žena 50+ měla vědět o svém těle?

Tak, jak se v různých fázích života mění role ženy, jistými změnami prochází i její organizmus. Přestože se jedná o přirozené procesy, ne každá žena je ochotná se s nimi smířit. Mnohdy zbytečně panikaří a obviňuje se, když přibere na váze. Pojďme se podívat, co ovlivnit lze a co nikoliv, ale nejdříve popíšu obvyklou životní situaci ženy 50+, jak ji znám ze své praxe.

Jaký je životní styl ženy 50+

Většinou je vystavena značnému pracovnímu vytížení, díky zkušenostem je na vrcholu své kariéry, stará se o chod domácnosti, je strážkyní rodinné pospolitosti, podporuje odrůstající dětí na studiích, případně pomáhá s hlídáním vnoučat, vyvstává potřeba péče o stárnoucí rodiče, nemá na sebe čas. Může řešit krizi partnerského vztahu z pozice té, která chce odejít a zažívá pocit viny nebo té, která má být opuštěná, a zde se hlásí o slovo pocit oběti, proč právě já. 

Mnohdy má za sebou dlouhá období experimentů s jídlem, s různými dietami, výjimkou není nedostatečný přísun vyvážené stravy a z toho vyplývající nedostatek energie. V jejím jídelníčku je málo vlákniny, nedostatek komplexních sacharidů, protizánětlivých živin omega-3 mastné kyseliny a vitamínu D. V její stravě většinou přebývají tuky, jednoduché cukry, nezřídka požívá alkohol. Přičteme-li stres, nedostatek spánku, pohybu, výsledkem je únava, nějaké kilo navíc a nespokojenost se svým tělem. Tento stav působí nepříznivě na její psychiku, psychika se odráží na tělesné úrovní a tím vzniká uzavřený kruh, ze kterého se těžko vystupuje. 

Co se odehrává v jejím těle

Již po třicátém roce se zpomaluje bazální rychlost metabolismu (BMR z anglického Basal Metabolic Rate). BMR je energetický výdej organismu v klidu. Určuje, kolik kalorií potřebujeme denně přijmout pro chod základních životních funkcí – dýchání, srdeční tep, látkovou výměnu atd. Zpomalování není nikterak závratné, během deseti let  přibližně o 100 kcal / 400 kJ, ale umocňuje se různými nevyváženými dietami a snižováním množství stravy vykazující dlouhodobě hluboce zápornou energetickou bilanci.

Co konkrétního znamená zpomalený metabolismus? Tělo mnohem déle tráví zkonzumovaný pokrm a zpomaluje se spalování uložených tuků v těle. Kromě obtížného hubnutí mohou být dalším projevem výkyvy nálad, chutě a únava. 

Dále dochází ke změnám poměru tukové a svalové tkáně. Přirozeně ubývá svalová hmota. V důsledku poklesu pohlavních hormonů se mění rozložení tuků, tím se mění postava, zmenší se zadek, zvětší se břicho. V době premenopauzy a menopauzy dochází v průměru o nabrání 3,4 kg tukové tkáně a zvětšení obvodu pasu o 5,7 cm. 

S přibývajícím věkem je mírné zvýšení BMI zdraví prospěšné. Např. BMI 27 je ve třiceti letech považováno za nadváhu, ale v padesáti pěti letech je v pořádku. 

Zdravotní rizika

Dle výzkumů pociťuje zhoršení paměti po padesátém roce až 50 % žen. Jistou prevencí je trénování paměti, pohyb, pestrý jídelníček a vhodná suplementace omega-3 mastných kyselin, vitamínu B3, B6, B9, B12. Důležité je omezení jednoduchých cukrů.

Cukrovka 2. typu je u žen nejčastěji diagnostikována po čtyřicátém pátém roce. Příčinou bývá nevhodný životní styl, nevhodný jídelníček a nedostatek vlákniny.

Srdečně-cévní onemocnění, vysoký krevní tlak, cholesterol, infarkt, mrtvice jsou rovněž důsledkem nevhodného životního stylu, nedostatkem omega-3 mastných kyselin a vitamínu D.

Riziko osteoporózy. Kostní tkáň je metabolicky aktivní během celého života, přizpůsobuje se změnám zatížení. Největšího množství kostní hmoty dosahujeme cca ve věku 25 let a následně trvale ubývá. Po menopauze klesá hladina estrogenů, úbytek kostní tkáně se zrychluje a zvyšuje se riziko rozvoje osteoporózy. Pro udržení zdravého kosterního aparátu je nezbytný vápník, vitamín D3, který je vhodné v zimním období zajišťovat suplementací, vitamín K2 a dostatek pohybu.

Jak můžeme na tyto změny reagovat?

  • Upravit četnost jídel a velikost porcí odpovídající fyzické aktivitě a cíli, kterého chceme dosáhnout.
  • Zaměřit se na pestrou a vyváženou stravu podle zásad Zdravého talíře.
  • Dodržovat pravidelnost v jídle, jíst ve stejný čas, 3 – 6 porcí denně, ideálně po 3 hodinách. Zde chci zdůraznit, že individuální potřeby jednotlivých žen se mohou značně lišit, tedy i četnost jídel během dne.
  • Nevynechávat snídaně. Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a pokud ji vynecháme, doháníme konzumaci v druhé polovině dne a mohou nás přepadat takzvané vlčí hlady.
  • Suplementovat chybějící vitamíny a minerály.
  • Navýšit příjem kvalitních bílkovin, v kombinaci s posilováním alespoň 2 krát týdně budovat svalovou hmotu. Její nárůst pomáhá snižovat množství tukové tkáně.
  • Hýbat se co nejvíce přirozeným způsobem, chůzí.
  • Věnovat se aerobním aktivitám alespoň 30 minut nejméně 3 krát týdně (plavání, cyklistika, tanec, klusání).
  • Dopřát si dostatek spánku a relaxace. Pokud spíme málo, zvyšuje se hladina kortizolu, ukládá se tuk a rozkládá se protein ve svalech, tělo hůře hospodaří s glukózou.

Co říci závěrem?

Se změnami, které nelze ovlivnit, je rozumné se smířit. Tím nemyslím, že máme nad sebou zlomit hůl a nesnažit se na sobě pracovat. Mnoho věcí ve svůj prospěch ovlivnit můžeme. Je to především životní styl, který zahrnuje pestrou a vyváženou stravu, obsahující všechny důležité makro i mikro-živiny, pohyb, psychická vyrovnanost a pohoda.

Důležitým pomocníkem jsou preventivní kontroly krevního tlaku, glykemie, krevních tuků, testů na obsah vitamínů a minerálů v těle, doporučuji hlavně omega-3 mastné kyseliny a vitamínu D, abychom věděly co potřebujeme v naší životosprávě upravit. Užitečným ukazatelem zdraví je obvodu pasu. Ten by neměl být větší než tělesná výška vydělená dvěma. 

,,Provázím ženy na cestě proměny za lepším Já. Podporuji je při změně stravovacích a pohybových návyků, směřujících k psychické vyrovnanosti a spokojenosti s vlastním tělem." Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů